Belépés

Növekvő vasi horgászlétszám

Az idei év szeptemberéig a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége 28 tagegyesületébe 8291 tag lépett be, ami már 292 fővel meghaladja a tavalyi esztendő 7979 fős rekordlétszám-adatát. A szövetség közhasznú működésében az ifjúságnevelés, a halasítás mellett a horgászati lehetőségek és körülmények fejlesztése az egyik leghangsúlyosabb feladat. A taglétszám növekedése mellett a nyár egyik fontos eredménye, hogy megkezdődtek a munkálatok a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program turizmusfejlesztési pályázatán elnyert közel 110 millió Forint támogatással megvalósuló „Horgászturisztikai fejlesztések a Vasi Vizeken” elnevezésű projektben.

gyerek_pecasok_vaskeresztesen5.jpg
Az országosan egyedülálló programban a Vas Megyei Horgász Szövetség kezelésében lévő állóvizekből nyolc vízterület környezete újul meg jövő tavaszra. A projekt keretében összességében 250-nél is több kültéri elem (például: padok, hulladékgyűjtők, stégek mozgáskorlátozottak részére… stb.) kerül kihelyezésre, valamint a horgásztavak partrendezése révén több ezer négyzetméter természetközeli horgászhely, partszakasz megújítása is megvalósul. Augusztus közepén Vaskeresztesen nagy sikerrel megtartott IV. Pinka-völgyi Halas Napon a projekt kezdő ütemeként már átadásra is került az új 250 nm-es rendezvénytér és a 80 nm-es előtető. A rendezvényen Majthényi László a Vas Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy az idei Halas Nap történelmi pillanat, mert TOP forrásokból finanszírozott projektek közül ez volt az első, ami átadásra került. Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő is elismerően szólt a vaskeresztesi emberek aktivitásáról és a horgász szövetség fejlődéséről. Szeptember elejére szintén megújult a Pinka-patak vaskeresztesi holtága is, ahol vészárapasztó felújítás, horgászatra kialakított kényelemes vízparti padka, padok, asztalok, tábori wc, szalonnasütő és megújított zúzalékos út készült.

vaskeresztesi_kozpont20171003_4.jpg
A vaskeresztesi Horgászturisztikai Központ mellett található halban gazdag Alpesi Horgásztó környéke is kényelmes, bárki számára használható pihenőhelyekkel, kerékpártárolóval és egyéb jóléti létesítményekkel gazdagodott a nyár végén. Nemrégiben rönkfa játszóelem is létesült csúszdával, hintával a gyerekeknek, valamint kialakításra került horgászhely mozgáskorlátozottak részére is a tavaszra a megújuló parkosítás részeként. Az elmúlt hetekben már több kiránduló gyermekcsoport használtba is vette a jóléti elemeket. Az Alpesi tavacska partján már volt szalonnasütéssel egybekötött csoportos horgászat, de önállóan is egyre többen fedezik fel a szép őszi időben Vaskeresztest. Október elején a Csepregi téglagyári-tónál kezdődtek meg a munkálatok, ahol néhány héten belül új zúzalékos út, tábori wc, padok, asztalok, fedett rendezvénytér, kerékpártároló, mozgáskorlátozott horgászhely és játszóelemek várják a tóhoz kilátogatókat.