Belépés

Pinka-völgyi Halas Nap

Augusztus 19-én negyedik alkalommal rendezte meg a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a Pinka-völgyi Halas Napot Vaskeresztesen. A rendezvény központi helyszíne idén is a Szövetség tulajdonában lévő Alpesi Fogadó és Horgászturisztikai Központ volt. Szombaton délelőtt Vaskeresztesen három helyszínen – a Pinka-holtágon, az önkormányzati tavon és a Szövetségi Központ előtti „Alpesi”-tavon – horgászversenyt rendeztek kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Összesen 40 pecás állt rajthoz, melyből 14 gyermek korosztályú induló volt. A Pinka-holtágon Pajtli Ferenc a Spartacus HE tagja remekelt 6690 gramm, míg az önkormányzati tavon Nagy Ferenc a Kerkafalvi HE pecása lett az első 5440 gramm fogással, a gyermekek között Misák Norbert a Büki HE ifjú tehetsége lett a győztes 5130 grammal. A legügyesebb hölgyversenyző a celldömölki Szélesi Sára lett 3860 gramm fogással. A horgászok pontyot, kárászt és keszegféléket fogtak a versenyen, de vélhetően a változékony időjárás a halak kapókedvének sem kedvezett, ezért nem születtek kimagasló eredmények. 

P1000337.jpg

A horgászversennyel párhuzamosan a szomszédos labdarúgó pályán Pinka-menti Foci Kupa zajlott, valamint főzőcsapatok mérték össze halételkészítő tudományukat. A labdarúgó kupán barátságos, jó hangulatú mérkőzések követték egymást, ahol végül szoros küzdelem során alakult ki a végeredmény. A délutáni záporok kicsit rontották a hangulatot, de éppen elkészültek a finomabbnál finomabb halételek. Az ételek zsűrizésével egy időben ingyenes kóstolót is tartottak a kilátogatóknak. Több száz adag halászlé és sült hal fogyott, mely bizonyítja, hogy egyre többen fogyasztanak szívesen halat hazánkban is. A halételkészítő verseny zsűrizését dr. Hende Csaba, országgyűlési képviselő, Fodor Zoltán, Magyarország Tunéziai külgazdasági attaséja, dr. Németh István,  a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke, Bokor Károly, a Magyar Országos Horgász Szövetség alelnöke, Varsányi László, a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatala Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály osztályvezetője, Garas Kálmán, fotóművész, horgászegyesületi vezető és Seregi Miklós, a Vas Megyei Horgász Szövetsége elnöke végezte. Dr. Hende Csaba a zsűri képviseletében elmondta: a zsűrinek ismét nagyon nehéz dolga volt, hiszen 17 különböző és fantasztikusan finom halétel, a halsalátától, a hallal töltött hortobágyi palacsintán át a halászléig valamennyi zsűritagot elvarázsolta. A zsűrizés és az ebéd után kezdetét vették a színpadon a kulturális programok. A köszöntők előtt fellépett a Telekesi Dalkör, a Nárai Sárgaliliom Énekkar, valamint a Nardai Énekkar és Tambura Zenekar.

IMG_20170819_090609.jpg
A szervező Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége köszöntőjét követően Vaskeresztes polgármestere Krancz Imre a település nevében köszöntötte a rendezvényre érkező több száz kilátogatót. A polgármesteri köszöntő után az idén rendhagyó módon a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége tájékoztatta a megjelenteket, hogy a rendezvény központi helyszíne az új 250 négyzetméteres rendezvénytér és 80 nm-es előtető, ami az elmúlt hetekben - nagy munkák közepette - épült a TOP-1.2.1-15-VS1-2016-00001 azonosító számú „Horgászturisztikai fejlesztések vasi vizeken" pályázati projekt kezdő ütemében. Az új rendezvénytér oldalfedése, a benne található színpad, valamint a világítástechnika Vaskeresztes Község Önkormányzatának támogatásából valósult meg. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége képviseletében Seregi Miklós elnök és Puskás Norbert ügyvezető elnök a napjainkra már közel 9000 tagot számláló horgászközösség köszönetének jeléül a fejlesztések támogatásához, megvalósításához kapcsolódóan díszoklevelet adott át.

képek 087.jpg
Elismerésben részesült Majthényi László a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, Krancz Imre Vaskeresztes polgármestere, Kreinbacher Imre vaskeresztesi önkéntes, valamint a kivitelezők közül Bugovics János a Vizéptek Bt. ügyvezetője és Bodovics Árpád asztalos. A díszoklevelek átadását követően a rendezvény védnöke Majthényi László a Vas Megyei Közgyűlés elnöke gratulált a horgászoknak az elkészült fejlesztésekhez és köszöntötte a rendezvényen megjelenteket. Elmondta, hogy 2020-ig közel 22 milliárd területfejlesztési forrás érkezik megyeszékhelyen kívüli települések fejlesztéseire. Nagyon sok, jól előkészített pályázatot adtak be a Területi Operatív Program keretében a megye minden területén, melynek eredményeként sok szép és hasznos fejlesztés valósulhat meg a következő években Vas megyében. Kiemelte, hogy a horgász szövetség a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program turizmusfejlesztési pályázatán közel 110 millió Forint támogatást nyert el a „Horgászturisztikai fejlesztések a Vasi Vizeken” elnevezésű projektjével. Vas megyében a közhasznú szövetség kezelésében lévő állóvizekből nyolc vízterület környezete fog megújulni jövő tavaszra, a pecások nagy örömére. A projekt keretében összességében 250-nél is több kültéri elem (Pl.: padok, hulladékgyűjtők, mozgáskorlátozott stégek stb.) kerül kihelyezésre, valamint a horgásztavak partrendezése révén több ezer négyzetméter természetközeli horgászhely, partszakasz megújítása is megvalósul. Elmondta, hogy történelmi pillanat is az idei halas nap, mert TOP forrásokból finanszírozott projektek közül ez az első, ami elkészült és átadásra kerül. Ezt követően dr. Hende Csaba, országgyűlési képviselő is elismerően szólt a vaskeresztesi emberek aktivitásáról és a település töretlen fejlődéséről, majd üdvözölte a IV. Pinka-völgyi Halas Napra érkezett vendégeket. A rendezvény fővédnöke dr. Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke, országgyűlési képviselő sajnos nem tudott jelen lenni hivatalos elfoglaltsága miatt, ezért az országos szövetség képviseletében Bokor Károly, alelnök üdvözölte a megjelenteket. Köszöntőjében az alelnök büszkeségének adott hangot, hogy a Vas megyei horgászokat képviselő szövetség országosan példamutató fejlesztéseket hajt végre a jelenben is és hajtott az elmúlt évtizedben is. A Magyar Országos Horgász Szövetség elnökségének megbízásából elismerő díszsereleget adott át a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége részére, amelyet a szervezet képviseletében Seregi Miklós elnök vett át. A köszöntők után a rendezvénytér hivatalos átadását jelképező nemzeti színű szalag átvágására is sor került.
Az ünnepélyes eredményhirdetésen értékes ajándéktárgyak és emléktárgyak találtak gazdára.

vaskeresztes_halasnapok_20170819_28_2033_6577_n.jpg

 

Az idei évben a legjobb halételt ismét - a tavalyi győztes - Celldömölki HE csapata főzte, a második helyezett az „Es-küszök” együttes lett, míg a bronzérmet a Répcementi HE-Csepreg csapata nyerte el. A Megyei Közgyűlés Elnökének Különdíjas halétele a Marcali Öreg Vidrák főztje lett, a legkülönlegesebb ételt a Horogra akadtak csapata készítette, szövetségi különdíjban részesült a Rábapatyi HE. A foci kupa bajnoka a Sé csapata lett, második helyen a „Szekuriti” focicsapat végzett, a dobogó harmadik fokára a „Galamb utcai asztalosok” állhattak. Az eredményhirdetést követően a vaskeresztesi MAM Hungária Kft. felajánlásából a halas nap legkisebb résztvevői és a várandós anyukák cumikat kaptak ajándékba, valamint a rendezvényen megjelent gyermekeket csokihalakkal is jutalmazták a rendezők. A IV. Pinka-völgyi Halas Napon az eredményhirdetést követően felléptek a vendégek nagy örömére a Vaskeresztesi Hagyományörzők, Nagy Jonathan illuzionista, a gersekaráti Jump For Fun kötélugró csapat, Amaya Showtáncos, a Horvátlövői Énekkar, majd az est zárásaként a Tequila Együttes húzta a talpalávalót. Jövőre is mindenkit vár szeretettel a szervező Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége.