Horgászszövetségekről!
A 2015-ös területi jegyárakhoz kattintson ide!
A Magyar Horgász hivatalos honlapja
Időjárás
Vízállások
Vízállások
Széltérkép
2006 eleje óta

oldalt töltöttek le
honlapunkról!
Levélküldés: mohosz@mohosz.hu English version Deutsch version Version français

Tassi V.-VI. vízterületA vízterület a Ráckevei-Soroksári Dunaág déli zárását jelentő Tassi zsiliptől a Duna folyamba való betorkollásig tart, nagysága közepes dunai vízállás esetén 8 hektár. A vízterület hasznosítója : a Magyar Országos Horgász Szövetség . A vízszakasz megközelíthető az 51-es főútvonalról Tass községnél a Duna irányába lekanyarodva.

2015. évben forgalmazott területi engedélyek

Tass V-VI.F e l n ő t tI f j ú s á g i
évesheti2 naposnapiévesheti2 naposnapi
- tagsági lappal kedvezményes 31000 - - 2050 - - - 700
Gyermek napijegy (14 év alatt, csak a VI-os vízre) - - - - - - - 400

Területi engedély vásárlásról

A vízterület meghatározóan napijegyes víz, de éves területi engedély is váltható, a területi engedélyek a következő helyeken vásárolhatók meg:

Helyben :
Tassi vízterületen található "Maki" büfében

Budapesten:
Nagybudapesti Horgászok Egyesületének ügyfélszolgálati irodájában (Tassi jegyek forgalmazása nov. 26-ig!) XI. ker. Lágymányosi u. 14. (Tel.: 06-1-209-5882), www.nagybudapesti.hu

A Tassi zsilip a Ráckevei Dunaág vízszintszabályozását és a duzzasztott dunaág és a Duna közötti hajózást teszi lehetővé.

A TASSI V-VI-os VÍZTERÜLET 2015. évi HORGÁSZRENDJE (Kattintson a linkre!)

Képek a Tassi zsilipről

További képeket nézegethet a Tassi galériában!

A zsilipkapu alatti kövezett kétoldali partszakasz a Tassi V-ös vízterület zárja körbe, amely a Ráckevei Dunaág hajózsilipjének alsó (déli) kapujától az Osztó-sziget csúcsáig tart. A zsilipen történő vízeresztéskor az oxigénben gazdag folyóvíz szinte valamennyi halfajt vonzza, de különösen szívesen tartózkodik a kősüllő, a süllő, a menyhal, a balin, a keszegfélék és a kárász is.

További képeket nézegethet a Tassi galériában!

A Tassi VI-os vízterület az Osztó-sziget csúcsától, déli határától a Nagy-Duna torkolatánál lévő 0-ás folyamkilométer-kőig, ill. a vízterület határának kétoldali kijelölési vonaláig tart. Ide tartozik a horgászok által kedvelt, igen változatos vízterület, az un. "Turbina öböl" is része is, ez egy csendesebb vizű dunai öböl, melyet különböző évszakokban más és más halfajok, így a pontyok, csukák, a süllők és nagyobb keszegcsapatok is szívesen keresik fel.

További képeket nézegethet a Tassi galériában!

A helyi horgászrendben az egyes halfajok védelme érdekében időkorlátozás is van, ezért horgászni november 1-től március 15-ig a VI-os vizen kizárólag csak 7- től 17 óráig, az V-ös vízterületen 7- től 21 óráig szabad, míg az év többi részében az éjszakai horgászat is megengedett. Ezen időszak alatt mindkét vízterületen csak természetes csalival, botonként egy darab egyágú horoggal szerelt készséggel szabad horgászni.

A Tassi vizeken a Duna szinte teljes halfaunája megtalálható, melyet a hasznosítást, halgazdálkodást végző MOHOSZ rendszeres ponty és ragadozó telepítésekkel is növel.

A vízterület egész évben jó horgászati lehetőségeket kínál, még télen is jóval tovább jégmentes, mint a zsilip túlsó oldalán a Ráckevei Dunaág. A fogási esélyek, illetve a bent tartózkodó halfajok összetétele nagymértékben függ a mindenkori dunai vízállástól, a zsilipen történő vízeresztéstől és természetesen az aktuális időjárástól, vízhőfoktól is.

További képeket nézegethet a Tassi galériában!

Régebben ez a vízterület legendás volt a ragadozó fogásairól. Akkor más jellegű volt a Ráckevei Dunaág vízkormányzása és Tassra is naponta csak korlátozott számban látogathattak a horgászok Mára a víz jellege is megváltozott, de még mindig igen kedvelt a ragadozó horgászok körében, ennek az oka egyszerű: ahol sok keszegféle él ott a ragadozók is terített asztalt találnak. Süllőt, kősüllőt az V-ös vízen, az optimális közepes sebességű vízfolyás mellett szinte mindig lehet fogni, bár jellemzőbben inkább az őszi és enyhébb téli és télvégi hónapokban. A csuka fogására szintén ebben az időszakban lehet leginkább számítani a Turbina-öböl, illetve a VI-osra befolyó patak környékén, de szép példányok az év bármely szakában horogra akadhatnak. A balinok sok esetben csapatostól vadásznak az öbölben és a küsz, kisebb keszegrajokat követve látványos rablásokat produkálva mozgatják vizet és a horgászok érdeklődését. Horogra csalásuk nem mindig könnyű feladat, különösen amikor sok a táplálékhal, de azért az ügyesen vezetett műcsalinak, vagy élőhalnak sok szép példány nem tud ellenállni, különösen a kora nyári hónapokban.

Az utóbbi évek tapasztalatai alapján a ponty fogása áprilistól októberig ad jó eredményeket, de különösen a nyári hónapokban van jó esély rá. Sok méretes, de termetesebb, 4-5 kg-os példányokat is zsákmányolnak a horgászok, legtöbbször az V-ös és a VI-os vízterület határa környékén az Osztó-sziget csúcsánál és a vele szemben lévő oldalon a beton fal vége utáni kövezéseken. A pontyfogások esélyét nagymértékben növelik a márciustól szeptemberig havi rendszerességgel végzett méretes ponty telepítések is, de a telepített állomány viselkedése, visszafoghatósága nagymértékben függ a Duna vízszintjének változásaitól.

A kevésbé "pontyos" időszakokban is folyamatos horgászélményt nyújt a vízterület keszeg és kárász állománya. A tavasztól-őszig tartó, időszakonként változó, de alapvetően jó fogási esélyek mellett sok esetben még november decemberben is könnyen meg lehet fogni a napi 10 kg-os megengedett mennyiséget a keszegfélékből. A Közép-Dunára jellemző keszeg fajok szinte mindegyike horogra akadhat, legjellemzőbb a karika keszeg és mellette a dévér, a bodorka, nyáron sokszor átveszi a vezető szerepet a jászkeszeg, de egyszer-egyszer előfordult már az is, hogy egymásután fogták a leánykoncérokat, melyről tudni kell, hogy védett halfaj és így megfogása után rögtön vissza kell helyezni a vízbe.

Az V-ös vízen a menyhal fogása általában novemberben indul el és jégmentes teleken december és január-február hónapban is jó esélyekkel kecsegtet.

A ponty, valamint a süllő és kősüllő fajlagos fogási tilalmi ideje alól a hasznosító országos szövetség kérésére az elmúlt években mentességet engedélyezett a Fővárosi és Pest Megyei Mg. Szakigazgatási Hivatal Vadászati és Halászati Osztálya. A tilalom alóli mentességről, ill. ennek részletes szabályairól a horgászok minden évben - a kézhez vett, erről szóló határozatot követően - a MOHOSZ honlapján és a helyben az aktuális hirdetményekben kapnak tájékoztatást.


További képeket nézegethet a Tassi galériában!

A vízterület partszakaszai a horgászok mellett a kirándulni, sétálni vágyók számára is szép természeti környezetet, kellemes kikapcsolódást biztosítanak.

További képeket nézegethet a Tassi galériában!

A horgászhelyek jó megközelíthetősége mellett a vízterület hasznosítója a kulturált környezetet kialakítása érdekében is tesz az évenkénti többszöri terület kaszálással és az általa kihelyezett hulladékgyűjtők folyamatos ürítésével. Minden év tavaszán a tassi vizeken rendszeresen horgászók a MOHOSZ környezetvédelmi napja keretében tisztítják, karbantartják a vízterület partszakaszait. Ugyanezen a napon kerül minden évben megrendezésre a Tassi Környezetvédelmi Horgász Kupa verseny.

További képeket nézegethet a Tassi galériában!

Várjuk és szívesen látjuk a Tassi V-ös és VI-os vízre látogató horgászokat, kirándulókat. Kérjük, hogy vigyázzanak a vízpartok tisztaságára, a természeti környezetére, értékeire!

A MOHOSZ agárdi horgásztanyája
Határrét!
Vízvizsgálatok a MOHOSZ laboratóriumában
MOHOSZ szakkiadványok!
F I G Y E L E M !
Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) H-1124 Budapest Korompai u. 17. vagy H-1511 Budapest Pf.: 7.
Minden jog fenntartva! © 2004-2015